Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Τι είναι το..."φιλότιμο";;; - Πώς να εξηγήσεις το νόημα μιας λέξης που ΔΕΝ υπάρχει σε άλλες γλώσσες;;;

Τι είναι το..."φιλότιμο";;; - Πώς να εξηγήσεις το νόημα μιας λέξης που ΔΕΝ υπάρχει σε άλλες γλώσσες;;;

Πώς να εξηγήσεις το νόημα μιας λέξης σε ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες, αλλά τα λεξικά τους δεν την περιλαμβάνουν; Σε ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου εδώ και μία εβδομάδα κι έως τώρα έχει καταφέρει να προσελκύσει 80.000 θεατές, 29 διαπρεπείς Ελληνες της Αμερικής καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να εξηγήσουν στους αγγλόφωνους τι θα πει... φιλότιμο!

Η πρωτοβουλία με τίτλο «Φιλότιμο: Το ελληνικό μυστικό» ανήκει στο ίδρυμα «Washington Oxi Day Foundation» που δημιουργήθηκε το 2011, με σκοπό την πληροφόρηση για τον ρόλο των Ελλήνων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την προβολή σύγχρονων καθημερινών ηρώων, με τη χορηγία -μεταξύ άλλων- του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μεταξύ αυτών που προσπαθούν να προσδιορίσουν το επτασφράγιστο μυστικό του ελληνικού φιλότιμου, δίνοντας ο καθένας τη δική του ερμηνεία, είναι προσωπικότητες όπως η Αριάνα Χάφινγκτον, ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, ο Τζον Κάλαμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και πολλοί άλλοι από τους τομείς της επιχειρηματικότητας, της πολιτικής, της εκπαίδευσης, των επιστημών και της ενημέρωσης.

«Το φιλότιμο είναι να ζεις για κάτι ανώτερο από τον εαυτό σου» εξηγεί η Αριάνα Χάφινγκτον, συμπληρώνοντας πως ακούει τη λέξη αυτή σε όλη της τη ζωή. «Είναι η τέλεια λέξη» υποστηρίζει ο παρουσιαστής ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου ABC Τζορτζ Στεφανόπουλος. «Μια λέξη που συνοψίζει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής» λέει ο εκδότης και διευθυντής του ομογενειακού «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαμτάρης. Για τον πρωτοπρεσβύτερο Αλεξ Σκαρλούτσο, το φιλότιμο συνοψίζεται στη θυσία των 300 στις Θερμοπύλες, ενώ ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος τονίζει ότι η λέξη συμπυκνώνει πολλά, διαφορετικά νοήματα.



ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου