Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μαζέψουν τον Ερντογάν

Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μαζέψουν τον Ερντογάν


Προσπάθεια να περιορίσουν και να κατευθύνουν την τουρκική επιθετικότητα στη Βόρεια Συρία κάνουν τώρα οι ΗΠΑ, με τον υπουργό Άμυνας, τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου να στέλνουν ταυτόχρονα μηνύματα στην Άγκυρα για αυτοπεριορισμό και αποστοχοποίηση των Κούρδων.

Θύματα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους | InsideGov

Αρχικά οι ΗΠΑ και το NATO υποστήριξαν και κάλυψαν με αεροπορικά πυρά την επέλαση των τουρκικών δυνάμεων επί συριακού εδάφους. Η Ρωσία αντέδρασε εκφράζοντας επιφυλάξεις την επόμενη ημέρα πιεζόμενη από την καταγγελία Άσαντ για «εισβολή σε κυρίαρχη χώρα». Στρατιωτικές πηγές και γεωστρατηγικά think tanks συμφωνούν ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία είχαν πλήρη γνώση των τουρκικών κινήσεων, αποφεύγοντας ωστόσο να «σκοτώσουν» το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν εν τη γενέσει του.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές η κίνηση τω ΗΠΑ να επιτρέψουν στον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει επέμβαση ήταν προϊόν των διμερών διαπραγματεύσεων για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Κατάσταση
Συνέπεια ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν να αξιώσει την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, ενώ στη συνέχεια έπληξε με πυρά πυροβολικού τις θέσεις τους.

¨Αμαχοι που σκοτώθηκαν στη Συρία από το 2015 | Graphiq

Όπως είχε εξ αρχής επισημάνει το crisismonitor.gr η τουρκική προκλητικότητα έναντι της κουρδικής πολιτοφυλακής είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ρήγμα των συμμαχικών δυνάμεων στη μάχη κατά του ISIS.
Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και κατά τις επαφές Κέρι-Λαβρόφ στη Γενεύη όπου συντάχθηκε ένας οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε εκεχειρία, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν όμως προχωρήσει πλέον πολύ περισσότερο από τη ζώνη των 110 χιλιομέτρων που επιθυμούσαν να κατοχυρώσουν και εμπλέκονται πλέον σε διαρκείς εχθροπραξίες με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, η οποία συμμετέχει ενεργά στο αμερικανικό μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Προσπάθεια απεμπλοκής

Παρατηρώντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις αναπτύσσουν υπερβολικά έντονη δραστηριότητα στη Βόρεια Συρία και επιτίθενται πλέον αποκλειστικά κατά των κουρδικών δυνάμεων οι ΗΠΑ προσπαθούν πλέον ενεργητικά να ελέγξουν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι την ημέρα της επέμβασης στη Συρία στην Άγκυρα βρισκόταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ.

Την ίδια περίοδο η Μόσχα ματαίωσε τη συνάντηση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων Ρωσίας-Τουρκίας, για άγνωστο λόγο. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύθηκε από πολλούς ως τακτικός ελιγμός της Μόσχας απέναντι στην Άγκυρα αλλά και στον παραδοσιακό σύμμαχό της Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ,Μπεν Ρόουντς:
«Περαιτέρω δράση εναντίον του SDF θα περιπλέξει τις προσπάθειες να αποκτήσουμε το ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που επιθυμούμε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ κάλεσε την Τουρκία να παραμείνει επικεντρωμένη στην μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και να μην στοχοθετεί Κούρδους μαχητές – μέλη των Σύρων ανταρτών.

«Καλέσαμε την Τουρκία….να παραμείνει επικεντρωμένη στην μάχη ενάντια στο Ι.Κ. και να μην εμπλέκεται σε μάχες με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», τόνισε ο κ. Κάρτερ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογο του την Κυριακή.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προέλασαν τη Δευτέρα στα ενδότερα της βόρειας Συρίας, σε περιοχές που ελέγχονται από μαχητές – συμμάχους της οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης SDF, η οποία φέρει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου