Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Αυστηρό μήνυμα από δανειστές: Τηρήστε τους κανόνες – «Σταματήστε τις παράλογες απαιτήσεις» απαντά η Αθήνα

Αυστηρό μήνυμα από δανειστές: Τηρήστε τους κανόνες – «Σταματήστε τις παράλογες απαιτήσεις» απαντά η Αθήνα


Ένα πινγκ – πονγκ μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στις διαπραγματεύσεις για να ξεκολλήσει η αξιολόγηση φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες ενόψει του αυριανού EuroWorking Group.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, αξιωματούχος του Eurogroup σχολιάζοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων –που είναι άγνωστο πότε θα γίνει- είπε πως «το μήνυμα προς τους Έλληνες θα είναι σαφές: Μείνετε προσκολλημένοι στο σχέδιο και τους κανόνες». Έμμεση απάντηση στο αυστηρό μήνυμα της ευρωζώνης, έδωσε έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο τόνισε πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας. «Σταματήστε να έρχεστε πίσω με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις» συνέχισε.

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το αυριανό EwG, όπου αναμένεται να καθοριστεί ο οδικός χάρτης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επαφές που θα έχει σήμερα ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και αύριο με τον Επίτροπο οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

Πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ τοποθετεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου υπό την προϋπόθεση βέβαια η Αθήνα να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Για να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τουλάχιστον- θα πρέπει να συμφωνήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα και για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει… γη και ύδωρ. Συζητάει δηλαδή, σύμφωνα με την Καθημερινή, την επέκταση της διαδικασίας του «κόφτη» σε αφορολόγητο και συντάξεις, δίχως όμως να βάζει στο τραπέζι ποσοτικοποίηση των μέτρων ή εκ των προτέρων νομοθέτησή τους.

Συγκεκριμένα, το σενάριο που έχει επεξεργαστεί προβλέπει:

Την παράταση εφαρμογής του «κόφτη» και μετά το 2018.


Τη γραπτή αναφορά ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» θα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όσο και τη μείωση των συντάξεων και μισθών.

Δεν θα υπάρχει, όμως, ποσοτικοποίηση των εν λόγω μέτρων, ούτε νομοθέτησή τους, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

Θα περιλαμβάνονται, επίσης, και μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Δηλαδή, αύξησης φόρων, όπως για παράδειγμα των συντελεστών ΦΠΑ.

Θα περιγράφεται μία διαδικασία ευκολότερη ενεργοποίησης του «κόφτη».


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου