Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Πόλη φάντασμα η Κινσάσα καθώς βαθαίνει η πολιτική κρίση

Πόλη φάντασμα η Κινσάσα καθώς βαθαίνει η πολιτική κρίση


Η Κινσάσα είναι από το πρωί της Δευτέρας μια πόλη φάντασμα, μετά την έκκληση του ιστορικού κόμματος της αντιπολίτευσης για διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατά του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά.

Το πρωί της Δευτέρας οι δρόμοι της πόλης, που είναι συνηθισμένοι σε βίαια επεισόδια πολιτικού χαρακτήρα, ήταν σχεδόν άδειοι ενώ τα καταστήματα άργησαν να ανοίξουν.

Η Ένωση για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Πρόοδο (UDPS), το κόμμα του ιστορικού ηγέτη της αντιπολίτευσης Ετιέν Τσισεκεντί, που πέθανε τον Φεβρουάριο σε ηλικία 84 ετών, είχε κάνει έκκληση για διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της ΛΔ Κονγκό κατά του Καμπιλά.

Ο Φελίξ Τσισεκεντί, γιος του Ετιέν, ο οποίος διεκδικούσε την πρωθυπουργία, κατηγόρησε την Κυριακή τον Καμπιλά ότι είναι «το βασικό εμπόδιο στη δημοκρατική διαδικασία», αφού ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι διορίζει τον Μπρουνό Τσιμπαλά, που αποχώρησε από το UDPS, στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο Τσισεκεντί αντί να μείνει στη ΛΔ Κονγκό για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, έφυγε την Κυριακή για την Αντίς Αμπέμπα.

Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, η αστυνομία ανακοίνωσε την ίδια μέρα ότι απαγορεύεται να διεξαχθεί εκείνη την ημέρα σε όλη τη χώρα οποιαδήποτε πορεία με πολιτικό χαρακτήρα, ενώ πρόσθεσε ότι «κάθε συγκέντρωση περισσότερων από δέκα ατόμων θα διαλύεται».

Η ΛΔ Κονγκό συγκλονίζεται από μια πολιτική κρίση μετά την επανεκλογή το 2011 του Ζοζέφ Καμπιλά στην προεδρία, έπειτα από μαζική νοθεία.

Η ένταση έχει οξυνθεί μετά την απόφασή του να παραμείνει στην εξουσία και μετά τις 20 Δεκεμβρίου 2016, οπότε έληγε η δεύτερη και τελευταία του θητεία, βάσει του συντάγματος, σε ένα κλίμα γενικευμένων βιαιοτήτων που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 400 ανθρώπων σε όλη τη χώρα.

Υπό την αιγίδα της καθολικής εκκλησίας, η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση υπέγραψαν στις 31 Δεκεμβρίου μια συμφωνία βάσει της οποίας ο Καμπιλά θα παρέμενε στην εξουσία μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του το 2017, με αντάλλαγμα τον διορισμό ενός πρωθυπουργού από την αντιπολίτευση.

Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων για το μοίρασμα των θώκων μεταξύ των πλευρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, ο Καμπίλα, που δεν την υπέγραψε, διόρισε τον Τσιμπάλα, διορισμό τον οποίο το UDPS χαρακτήρισε το Σάββατο «αποζημίωση για την προδοσία».


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου