Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Πύρρειος νίκη για Ερντογάν, διχασμένη η Τουρκία

Πύρρειος νίκη για Ερντογάν, διχασμένη η Τουρκία


Με μικρή διαφορά υπερισχύει το «Ναι» στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Ο Ερντογάν «χάνει» Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη και τις δυτικές περιφέρειες που τάχθηκαν υπέρ του «Όχι».

Πύρρειος αποδεικνύεται η νίκη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Το «Ναι» επικρατεί, αλλά με μικρή διαφορά έναντι του «Όχι» (51,3% έναντι 48,7% στο 95% της επικράτειας). Το αποτέλεσμα μάλιστα αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία. Υπέρ του "όχι" δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες ισχυρή δυναμική, που αποτυπώθηκε κυρίως στις μεγαλουπόλεις όπως στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. Εκεί ο Ερντογάν είδε τους Τούρκους πολίτες να του «γυρνούν» την πλάτη.

Τελικά έσωσε την παρτίδα και απέτρεψε το πολιτικό φιάσκο, χάρη στην επικράτησή του κυρίως στις ανατολικές περιφέρειες.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα δημιουργεί συνθήκες διχασμού στη γειτονική χώρα, τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο «Σουλτάνος» Ερντογάν

«Όχι» λένε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων στην τουρκική επικράτεια, το «Ναι» καταγράφει ποσοστό 51,74% και το «Όχι» 48,26%. Η μεγάλη «δύναμη» του Ερντογάν και των υποστηρικτών του «Ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση, προέρχεται από τις ανατολικές περιφέρειες και τις πόλεις της ανατολικής Τουρκίας, με εξαίρεση την πρωτεύουσα Αγκυρα, που φαίνεται πως επιλέγει το «Όχι». Οι δυτικές περιφέρειες της Τουρκίας, που έχουν πιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τάσσονται υπέρ του «Όχι» στην συνταγματική αναθεώρηση, με την Κωνσταντινούπολη να αποτελεί το «προπύργιο» της αντίθεσης στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), έκανε λόγο για πρόβλημα νομιμότητας του δημοψηφίσματος, καταγγέλλοντας ότι η εφορευτική επιτροπή έκανε δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια, που προφανώς ενίσχυσαν την θέση του «Ναι».

Συγκρατημένη ικανοποίηση υπάρχει στην κυβέρνηση Ερντογάν για το διαφαινόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, με τον αντιπρόεδρο να δηλώνει ότι «το στρατόπεδο του ναι δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση».


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου