Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Πώς είδε ο ξένος τύπος το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Πώς είδε ο ξένος τύπος το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης


Το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ φιγουράρει σήμερα σε πολλά δημοσιεύματά των διεθνών μέσων ενημέρωσης. 

Σε εκτενές του δημοσίευμα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters γράφει πως «εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στη βόρεια πόλη της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν την Κυριακή για να διαδηλώσουν», ενώ το ιταλικό πρακτορείο ANSA αναφέρει, στο δικό του άρθρο, πως «η Ελλάδα στην πλατεία υπερασπίζεται το όνομα Μακεδονία».

Για τη μεγάλη συμμετοχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, μιλά το δημοσίευμα του Euronews. Η Deutsche Welle με τη σειρά της γράφει: «Η περιοχή της Μακεδονίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Θεσσαλονίκη, ήταν το κέντρο του αρχαίου βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πηγή εθνικής υπερηφάνειας για πολλούς Έλληνες» και συμπληρώνει: «Σκληροπυρηνικοί κληρικοί και ακροδεξιοί ηγέτες, περιλαμβανομένων και μελών του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή κάλεσαν σε συλλαλητήριο μετά τη συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων».









Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit στέκεται επίσης στο ακροδεξιό και εθνικιστικό στοιχείο, σημειώνοντας πως «τα περισσότερα ελληνικά κόμματα, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας είχαν ταχθεί εναντίον των διαδηλώσεων». Ακόμη ένα γερμανικό μέσο που έκανε εκτενές δημοσίευμα για το συλλαλητήριο ήταν η Tageszeitung, η οποία συνέκρινε την κινητοποίηση με αυτή του 1992, αναφέροντας πως η χθεσινή δεν ήταν μία έκδοση της εκδήλωσης τότε. «Οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να διατηρήσει η γειτονική χώρα την ονομασία ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ που προβλέπει στο σύνταγμά της. Η Ελλάδα επιθυμεί να κρατήσει την ονομασία αυτή ως μέρος της ιστορικής της κληρονομιάς και επιπλέον φοβάται πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις προς την ομώνυμη επαρχία της», συμπληρώνει το γερμανικό μέσο.

«Η Αθήνα υποστηρίζει ότι το όνομα Μακεδονία δείχνει ότι τα Σκόπια έχουν εδαφικές βλέψεις στη βόρεια περιοχή της Ελλάδας», γράφει το Skynews.

Η είδηση πέρασε και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού με το ABC News να αναφέρει πως «η συγκέντρωση της Κυριακής οργανώθηκε μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του πλέον φημισμένου κυβερνήτη του αρχαίου Ελληνικού Βασιλείου της Μακεδονίας» και να επισημαίνει πως «δεν υπήρξε κρατικός αξιωματούχος μεταξύ των πέντε σημαντικότερων ομιλητών».


16 Photos: Συλλαλητήριο για τη «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη















- Πηγή: LATO KLODIAN / EUROKINISSI

ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου